Literatuur

SamenLezen met volwassenen

We verkennen samen een verhaal

di 25 sep 2018 - 10.00 uur

We verkennen samen een verhaal in ons knusse leessalon bij een kopje koffie of thee. We sluiten af met een gedicht.

Poëtische Rimpelingen... Le Corbusier achterna

Een wandeling met voordracht en muziek rond de literaire tegels op Linkeroever

wo 26 sep 2018 - 10.00 uur

Dichters Remi D’hamers en Ady Laforce baseerden zich op de Linkeroeverse straatnamen voor het ontwikkelen van een literaire wandeling. Gedichten en teksten van Frederik van Eeden, Paul van Ostaijen en Louis Paul Boon zullen de revue passeren.

Barok voor beginners

Lezing door Kathleen Joris

wo 26 sep 2018 - 20.00 uur

Het woord 'Barok' duikt regelmatig op in ons dagelijks taalgebruik. Maar wat heeft dit te maken met de historische stijl?

Annemarie Estor

Donderdag van de Poëzie

do 27 sep 2018 - 12.30 uur

Dit is jouw maandelijkse afspraak met een dichter in Permeke. Annemarie Estor stelt vandaag haar dichtbundel 'Niemandslandnacht' voor.

Margot Vanderstraeten

Literaire lezing

do 27 sep 2018 - 20.15 uur

Mazzel tov was dé roman van het afgelopen boekenjaar. Het boek verkeerde maandenlang in de hoogste regionen van de bestsellerlijstjes en auteur Margot Vanderstraeten kreeg er in april nog de prestigieuze E. du Perron prijs voor.
uitverkocht

Vitalski, Jean Paul Van Bendegem & Johan Braeckman

Ongehoord! Sherlock Holmes

wo 3 okt 2018 - 20.15 uur

Vitalski en zijn geleerde companen: de flamboyante wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem en de kritische denker en filosoof Johan Braeckman verdiepen zich in het universum van Sherlock Holmes en zijn schepper Sir Arthur Conan Doyle voor een geanimeerde literaire voorstelling.

28 jaar schrijven

voordracht door Staf Schoeters

do 4 okt 2018 - 14.00 uur

Op luchthartige wijze brengt Ekers auteur Staf Schoeters een overzicht van zijn schrijverscarrière.

Jan Hautekiet

Jazz Wilrijk • De platenkast van ...

do 4 okt 2018 - 20.15 uur

Voor deze platenkast ontvangt Vanessa Broes radio-coryfee Jan Hautekiet. Bekend als bezielde radiomaker bij Studio Brussel en Radio 1. Jan zat en zit ook geregeld zelf aan het klavier in diverse bands. Ook benieuwd welke platen uit de kast van Jan zullen komen?

De Platenkast van Jozephus Superus

Muziekvertelling door het Antwerps Barokensemble

di 9 okt 2018 - 20.00 uur

Sinds de renovatie in 2018 beschikt Bibliotheek Driehoe over een jukebox. In het kader van Barok in Ekeren stelt Jef Van Boven een playlist rond barokmuziek op.

De Rechtvaardigen

Boekvoorstelling Jan Brokken

do 11 okt 2018 - 20.00 uur

In dit meeslepend epos beschrijft Jan Brokken het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel ontkomen Joden.

Leeslekker

Verhalen voorgelezen in de Bib

wo 17 okt 2018 - 14.00 uur

Kom luisteren naar de mooiste, grappigste en spannendste verhalen in Elsschot!

Luk Van Haute

Lettertypes

wo 17 okt 2018 - 20.15 uur

Murakami-vertaler en japanoloog Luk Van Haute vertelt over Japan. Voor Japanse romans die in het Nederlands worden vertaald, is hij dé man. Verwacht je dus aan een avond over Japanse literatuur en cultuur, maar ook over de boeiende uitdagingen waar een literair vertaler soms voor komt te staan.

Guido Declercq & Alexander Gavilan

Naar Andalusië, op het ritme van Flamenco - muzikale boekvoorstelling

wo 17 okt 2018 - 20.15 uur

Guido Declercq neemt je mee doorheen de bakermat van de traditionele flamenco. De meest wervelende flamencofestivals, de charmantste pena, maar ook de mooiste bezienswaardigheden van de Andalusische steden en dorpen komen aan bod. De lezing wordt muzikaal ondersteund door gitarist Alexander Gavilan.
afgelast

Kristien Hemmerechts

Lezing • Borst

do 18 okt 2018 - 20.15 uur

In oktober 2015 blijkt Kristien Hemmerechts borstkanker te hebben. Ze wordt één van de vele kankerpatiënten, maar probeert in de mate van het mogelijke geen patiënt te zijn. Ze blijft lesgeven, gaat op de fiets naar het ziekenhuis en blijft schrijven. Ook over de kanker.

Premiere:1918-2018, 100 jaar collateral damage

de Verhalenwerf

vr 19 okt 2018 - 20.00 uur

Een vertelvoorstelling van De Verhalenwerf over burgerslachtoffers van officiële en minder officiële oorlogen van W.O.I tot vandaag, met bijhorende tentoonstelling.

De Verhalenwerf

De Groote Wapenstilstand

zo 21 okt 2018 - 14.00 uur

In dit vertelmoment brengen onze vertellers vredesverhalen uit de hele wereld

Mark Nelissen

Oud worden, met meer geluk en waardigheid

di 23 okt 2018 - 20.15 uur

Professor Mark Nelissen heeft de zeldzame gave om ingewikkelde materie voor een breed publiek toegankelijk te maken. Hij doet dat met veel gevoel voor humor en (zelf)relativering, waardoor zijn fascinerende boodschap kristalhelder overkomt.

Gaming en jij?

Lezing door Flemming Schrijvers

wo 24 okt 2018 - 20.00 uur

Omdat een goed gewaarschuwde ouder er twee waard is, legt Flemming je haarfijn uit waar je best op let bij de aankoop van computerspelletjes voor je kind.

Warme boekenavond

Requim voor wie er niet meer is

do 25 okt 2018 - 20.00 uur

Onze literaire huisgenoot DE DAGEN organiseert in coStA een Warme Boekenavond, waarbij het leesleven van een auteur of bekende lezer centraal staat.

Walter Zinzen

Ongehoord! Congo tussen hoop en wanhoop

wo 7 nov 2018 - 20.15 uur

VRT-icoon en Afrika-expert Walter Zinzen groeide tijdens zijn jarenlange journalistieke carrière uit tot een geducht journalist. Hij werkte vijfendertig jaar voor de openbare omroep. Afwisselend was hij verslaggever, vooral over Afrika en het Congo onder Mobutu, presentator en eindredacteur.

China

Voordracht door Jef Abbeel

do 8 nov 2018 - 14.00 uur

in 2008 keek de hele wereld toe hoe Beijing dat jaar de Olympische Spelen organiseerde. We bekijken hoe China stapsgewijs evolueerde vanaf 3.000 voor Christus, via de grote filosofen en de bouw van de Grote Muur.

Stiff Upper Lips

Lezing door Harry De Paepe

do 15 nov 2018 - 20.00 uur

Waarom moet je als parlementslid goed kunnen rennen? En waarom is God een stoffige Engelsman? Geschiedenisleraar Harry De Paepe volgt de Britse politiek op de voet en schrijft regelmatig bijdrages voor Knack Magazine en het VRT nieuws.

Koen Peeters

Leesclub • De Mensengenezer

do 15 nov 2018 - 20.15 uur

Zin om met een glaasje wijn in de ene hand, en het boek in de andere, onder leiding van Paul De Dijn, jouw leeservaringen met andere lezers te delen?

Stefan Boonen en Jan Van Lierde (5+ en ouders)

Voorleesweek: auteurslezing

za 17 nov 2018 - 14.00 uur

Het is voorleesweek van zaterdag 17 tot zondag 25 november en dat moet gevierd worden! Kinderboekenschrijver Stefan Boonen en illustrator Jan Van Lierde komen op bezoek in de bibliotheek van Hoboken. Zij stellen het prachtige boek ‘Dank Je Wel’ voor.

BIBKNIP

Lees voor en krijg een kappersbeurt in de bib

di 20 nov 2018 - 10.00 uur

Terwijl je voorleest, laat je je kapsel onder handen nemen door leerlingen uit Werkend Leren Antwerpen, een Centrum voor Deeltijds Onderwijs. Het initiatief brengt de studenten van de afdeling haartooi in contact met mogelijk toekomstige klanten.

Leeslekker

Verhalen voorgelezen in de Bib

wo 21 nov 2018 - 14.00 uur

Kom luisteren naar de mooiste, grappigste en spannendste verhalen in Elsschot!

Koen Peeters

Literaire lezing

do 22 nov 2018 - 20.15 uur

De mensengenezer is een stilistisch fonkelend boek dat een rijke en complexe geschiedenis en cultuur evoceert.

Dichter & Dichter

Poëzie met Els Moors en Paul Bogaert

zo 25 nov 2018 - 11.00 uur

Één bib, twee dichters, een matinee vol gezelligheid en poëzie. Wij nodigen poeziëbeest Els Moors uit, die op haar beurt dichter Paul Bogaert meebrengt.

Koen Vanmechelen in Warme Boekenavond

vr 30 nov 2018 - 20.00 uur

Onze literaire huisgenoot DE DAGEN organiseert in coStA een Warme Boekenavond, waarbij het leesleven van een auteur of bekende lezer centraal staat. Deze maand Koen Vanmechelen.

Omgaan met hoog sensitieve kinderen

Lezing door Christel Stubbe van HSP Vlaanderen

di 4 dec 2018 - 20.00 uur

Christel Stubbe van HSP Vlaanderen zoomt in op de kenmerken van hoog sensitiviteit en haalt een aantal tips en voorbeelden aan.

Lia van Bekhoven

Ongehoord! Leven met de Britten

wo 5 dec 2018 - 20.15 uur

Correspondent Lia van Bekhoven heeft duizenden radiobijdragen, geschreven verhalen en televisie-onderwerpen gemaakt over het Verenigd Koninkrijk. Vanavond vertelt ze over de eigenschappen en eigenaardigheden van de burgers van het Britse koninkrijk.

Geschiedenis op uw bord

Lezing door Eric De Maerteleire

do 6 dec 2018 - 14.00 uur

Leuke verhalen over het ontstaan van de naam van gerechten en voedingsmiddelen. Wil je weten welk verhaal er achter de term 'bain marie' steekt, wie er zijn naam aan de ‘sandwich’ heeft gegeven, vanwaar de naam ‘Schweppes’ komt, hoe de ‘worcestersaus’ of de ‘sorbet’ werd ontwikkeld?

Bart Moeyaert

Leesclub • Graz

do 17 jan 2019 - 20.15 uur

Zin om met een glaasje wijn in de ene hand, en het boek in de andere, onder leiding van Paul De Dijn, jouw leeservaringen met andere lezers te delen?

Vanessa Broes in gesprek met Maud Vanhauwaert en Bart Moeyaert

Antwerpse Stadsdichters

do 24 jan 2019 - 20.15 uur

Naar aanleiding van de dag van de poëzie hebben wij niemand minder dan onze eigen stadsdichters Maud Vanhauwaert en Bart Moeyaert op ons programma staan.

Dichter & Dichter

Poëzie met Anne Meerbergen en Hilde Keteleer

zo 27 jan 2019 - 11.00 uur

Één bib, twee dichters, een matinee vol gezellige poëzie. Anne Meerbergen volgde Literaire Creatie in Ekeren en poëzie aan de Schrijversacademie in Antwerpen

Maud Vanhauwaert

Lettertypes

wo 6 feb 2019 - 20.15 uur

De Antwerpse stadsdichteres Maud Vanhauwaert komt naar Merksem om ons met woord en performance te amuseren. Deze rasechte podiummadam zoekt in haar werk steeds naar speelse theatrale vormen om poëzie toegankelijk te maken. Alle gekheid op een stokje. Mauds magisch toverstokje …

Achter de schermen van het Vaticaan

Lezing door Tom Zwaenepoel

do 7 feb 2019 - 14.00 uur

Tom Zwaenepoel, auteur van verscheidene boeken over het Vaticaan, geeft een indringende kijk op deze merkwaardige stadstaat.

Majd Khalifeh

Ongehoord! Herboren: hier komt een nieuwe Belg

wo 20 feb 2019 - 20.15 uur

Veertien jaar geleden kwam VRT-journalist en documentairemaker Majd Khalifeh aan in België. Hij was op de vlucht voor het regime in Damascus waar hij als staatloze Palestijn na vele omzwervingen was beland. Die dag had het goedkoopste vliegticket bestemming Brussel. Zo simpel kan het zijn.

De regenboog van dialecten

Lezing door Magda Devos

do 7 mrt 2019 - 14.00 uur

Professor Magda Devos, ere-professor aan de Universiteit Gent, vertelt op een boeiende en voor iedereen begrijpelijke manier hoe de grote versnippering van het Vlaamse dialectlandschap in de loop der eeuwen tot stand kwam.

Tommy Wieringa

Leesclub • De heilige Rita

do 7 mrt 2019 - 20.15 uur

Zin om met een glaasje wijn in de ene hand, en het boek in de andere, onder leiding van Paul De Dijn, jouw leeservaringen met andere lezers te delen?

Tommy Wieringa

Literaire lezing

do 14 mrt 2019 - 20.15 uur

Tommy Wieringa’s carrière en oeuvre in enkele zinnen samenvatten, we hebben het geprobeerd. Maar de man schreef al zo véél en er vallen zo véél lyrische commentaren te vinden over diens werk, dat het onbegonnen werk was.

Peter Holvoet-Hanssen & Mauro

Blauwboek

za 16 mrt 2019 - 20.15 uur

Zingend en klingend evoceert (ex-stads)dichter Peter Holvoet-Hanssen zijn poëtisch testament ‘Blauwboek’. Licht en donker, betovering en verstilling, humor en tragiek gaan hand in hand. Hoofdpersonage ‘de tovenaar’ is uitgegroeid tot een niets ontziende reus. Daarom schiet Mauro Pawlowski ter hulp.

Steffi Vertriest

Ongehoord! Goesting in gezond

wo 20 mrt 2019 - 20.15 uur

Healthy foodie, voedingsconsulent en Njam!-televisiekok Steffi Vertriest geeft een frisse kijk op een gezonde en positieve levensstijl. Iedereen wil gezond eten, maar hoe pak je dat precies aan? En wat is nu echt gezond en wat zijn fabeltjes? Steffi Vertriest legt uit hoe je de juiste keuzes maakt.

Tolkien Reading Day | +12j

Expo, workshop en lezing in de bib

zo 24 mrt 2019 - 10.00 uur

Laat je onderdompelen in de wondere wereld van Tolkien! We transformeren onze bib in een heus portaal naar Midden Aarde waar je oog in oog komt te staan met Smaug de draak, een Nazgul en ieders favoriete tovenaar: Gandalf! In de bib vind je overal interessante informatie over Midden Aarde.

Lieve Blancquaert

Live

wo 27 mrt 2019 - 20.15 uur

Een exclusieve lezing

Dichter & Dichter

Poëzie met Yannick Dangre en Luuk Gruwez

zo 31 mrt 2019 - 11.00 uur

Één bib, twee dichters, een matinee vol gezellige poëzie. Yannick Dangre is schrijver en dichter die al op tweeëntwintigjarige leeftijd debuteerde met de roman Vulkaanvrucht. Luuk is prozaschrijver en essayist, maar in de eerste plaats dichter.

Toni Coppers

Lettertypes

wo 3 apr 2019 - 20.15 uur

Toni Coppers is één van de bekendste en meest gelauwerde misdaadauteurs in België. Dankzij zijn realistische plots, zijn nauwkeurige research en zijn gave om personages en plaatsen écht tot leven te wekken heeft hij met zijn boeken rond commissaris Liese Meerhout al drie Poirot-prijzen gewonnen.

Bezette Stad

Lezing door Hans De Weirdt

do 4 apr 2019 - 14.00 uur

Gepensioneerd schooldirecteur Hans De Weirdt heeft een boek geschreven over de dichtbundel ‘Bezette Stad’ van Paul Van Ostaijen, het relaas van wat de stad Antwerpen meegemaakte tijdens WO I. Omdat zo’n soort bundel nog niet bestond, besloot Hans De Weirdt om zelf in actie te komen.

Ignaas Devisch

Leesclub • Rusteloosheid

do 2 mei 2019 - 20.15 uur

Lezing Ignaas Devisch inbegrepen. Voorafgaand aan de lezing met Ignaas Devisch organiseren we een leesclub rond zijn bekroonde boek Rusteloosheid.

Chams Eddine Zaougui

Ongehoord! Onze liefde voor dictators

wo 8 mei 2019 - 20.15 uur

Dictators doen het goed tegenwoordig. De dictatuur is één van de meest gehate en tegelijk meest duurzame politieke systemen ter wereld. Maar wat is ons aandeel in het succes van dictaturen? Waarom zoeken mensen hun heil bij een dictator?

Kermis

Lezing door Michel Follet

do 9 mei 2019 - 14.00 uur

Michel Follet, bekend als presentator bij de VRT en Radio 2 en als mede-oprichter van Radio Donna, heeft een grote passie voor film en dé kermis. Bestel nog een pakje friet of smoutebollen, want in deze lezing neemt hij je mee naar het coolste hoekje van de “botsotto’s”...

Ignaas Devisch

Lezing • Rusteloosheid

do 9 mei 2019 - 20.15 uur

Rusteloosheid van de Vlaming Ignaas Devisch (De Bezige Bij) is in Nederland gekozen tot het Beste Spirituele Boek 2017. De schrijver is hoogleraar ethiek, filosofie en medische filosofie en is verbonden aan de UGent.

Autisme

Lezing door Kris De Groot

wo 5 jun 2019 - 20.00 uur

Wat is autisme en welke impact heeft het op je leven als je zelf, je (klein)kind of je partner de diagnose krijgt? Vele vragen, vele onduidelijkheden terwijl net duidelijkheid een sleutel tot leefbaarheid is.